Çene Cerrahisi

 

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi, diş hekimliğinin özel bir branşıdır. Vücudun ağız bölgesi, çeneler, baş ve yüz bölgesi ile ilgili sorunların teşhis, cerrahi, tedavi ve rehabilitasyonunu içerir. Çene  cerrahı aslında çok çeşitli sorunları ele almaktadır. Bunlar, ağız tümörü gibi hastalıklar veya düzeltilmesi gereken burun yaralanması veya çene hizalaması gibi düzeltilmesi gereken kusurlar olabilir. Çene  cerrahı, doğası gereği fonksiyonel veya estetik olabilir. İlki, ortodontik bir ayraç takmak gibi belirli bir yapının düzgün çalışabilmesi için düzeltme ile ilgilenir. İkincisi, kişinin görünüşünü iyileştirmek için belirli özellikleri geliştirmeyi veya değiştirmeyi içerir. Örneğin, bir kişi burnunun şeklini değiştirmek için rinoplasti geçirir.

Ameliyat Türleri

1.Ortognatik Cerrahi - Bu, kişinin çene bölgesinde yapısal problemler veya uyum sorunları nedeniyle belirli kusurları olduğunda yapılır. Ortognatik cerrahi, çene kemiklerine yapılan düzeltici çene cerrahisidir. İskelet deformasyonlarını düzeltir ve yapıyı desteklemek için şablonlar, vidalar ve teller kullanır. Uygun olmayan bir ısırık veya genişlemiş bir ısırık, solunum güçlüğü ve uyku sorunları gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca çenesi çıkıntılı olanlar da bu yöntemle hizalama ve çıkıntıyı düzeltmeyi tercih ederler. Ortodontik tedavi ile desteklenerek de yapılabilir.

Üst çene ve alt çene tedavisi için özel tedaviler mevcuttur. Çene eklemi ameliyatı, üst ve alt ön dişler arasındaki boşluğun doldurulduğu yere yapılır. Ortognatik cerrahi, kesinlikle ameliyat olan kişinin benlik saygısını artırır.

2. Kırıkların düzeltilmesi için ameliyat - Kişi herhangi bir yüz travması geçirmişse, neden olmuş olabilecek kırıkları düzeltmek için ameliyat tercih edilebilir. Bu en çok elmacık kemikleri, göz çukurları, yüzün üst ve alt çene bölgeleri için yapılır.

3.Kist ve tümörlerin alınması için ameliyat- Yüz, kranial ve boyun bölgelerinde kist ve tümörler geliştiğinde, cerrahi olarak bunların boşaltılması ve çıkarılması tercih edilebilir. Büyüme on günden fazla sürerse önce biyopsi yapılacaktır. Ağız kanseri belirtilerini dışlamak için bu tür lezyonlar incelenmelidir. Lezyon daha sonra biyopsi raporuna göre bir uzman tarafından çıkarılır. Yüz rekonstrüksiyonu gerekliyse daha ileri tedavi yapılabilir.

4.Diş İmplantları - Diş implantları genellikle eksik dişlerin yerine konulması için yapılır. Bu implantlarda genellikle titanyum metal kullanılmaktadır. Kemiğin içine yerleştirilirler ve implant kemik yüzeyi ile kaynaşır. İmplante edilen kuronlar, protezler ve kapaklar da bunun altına girecektir.

5.Diş Cerrahisi - Diş ameliyatları genellikle küçük problemler için diş çekimi veya kök kanalları için diş çekimi için yapılır. Bununla birlikte, kemik grefti bugünlerde çok yaygındır. Protezlerin anatomik olarak daha iyi yerleştirilmesi için kemik grefti yapılır.

6.Kozmetik Cerrahi - Yüz özelliklerini ve ayrıca baş ve boyun bölgesini geliştirmek için yüzün kozmetik cerrahisi yapılır. 

Yorumlar